gototopgototop

Mennyeihír

 • сувениры оптом Киев
 • футболки оптом
 • посуда оптом
 • Ma 2022. július 2, szombat, Ottó napja van. Holnap Kornél és Soma napja lesz.

  Gránátalma, a szupergyümölcs! PDF Nyomtatás E-mail

  A Bibliában számos helyen találkozunk a gránátalmával, többek között az ígéret földje leírásánál, ahol az áldások, a teljesség mintegy jellemzőjeként szerepel. „Mert az Úr, a te Istened jó földre visz be téged; bővizű patakok, források és mély vizeknek földjére, amelyek a völgyekben és a hegyeken fakadnak. Búza-, árpa-, szőlőtő- füge- és gránátalmatermő földre, faolaj- és méztermő földre. Oly földre, amelyen nem nyomorogva eszed kenyeredet, és ahol semmiben sem szűkölködsz…” (V.Mózes 8,7-9) A modern tudomány csak napjainkban fedezte fel ennek az elsőrendű sejtvédő antioxidánsnak kiváló egészségvédő és betegségmegelőző hatásait. Azóta a gránátalma egyre nagyobb népszerűséget ér el a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés és a rák megelőzésében, illetve gyógyításában. Sokféle kedvező hatását a benne található nagyszámú polifenolnak (szív egészségét javítja), vitaminoknak, nyomelemeknek és gyógyhatású molekuláknak köszönheti. Kitűnő kálium- és C-vitamin-forrás, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz.


  Antioxidáns hatásai

  A kutatók figyelme akkor terelődött 2000-ben a gránátalma kiváló antioxidáns hatására, amikor Izraelben, a haifai Technion Institute of Technology-ban Michael Aviram professzor - aki az élelmiszereknek a szívbetegségekre gyakorolt hatását évek óta vizsgálta - vezette kutatócsoport kimutatta annak hatékonyságát az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés kezelésében. (Aviram professzor volt az, aki elsőként igazolta a vörösbornak a koleszteroloxidációra való jótékony hatását.)

  Aviram professzor kutatásai szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak.

  A Berkeley egyetem (University of California) munkatársai is megerősítették, hogy a gránátalma legalább 3-féle erős antioxidánst tartalmaz, melyek együttes hatása az antioxidáns ekvivalenciát mérő Trolox-teszt szerint háromszor akkora, mint a vörösboré vagy a zöld teáé.

  5. helyen áll a legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek versenyében (az első a szárított kínai farkasbogyó, a lícium).

  A perzsa eredetű gyümölcs, kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.


  Gránátalma az érelmeszesedés megelőzésben

  Ugyancsak Aviram professzor vizsgálatai mind állat-, mind humán kísérletekben megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20 %-al csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, egyúttal növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben,  Illetve a vér koleszterin oxidációját 40%-al csökkentette.

  A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora (szisztolés vérnyomás, ACE aktivitás) jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

  Ami még nagyon ígéretesnek hangzik az érelmeszesedés megelőzése szempontjából az a következő érdekes tény: a gránátalma az érfalakra már lerakódott plakkok méretét is képes volt csökkenteni! A vizsgálatok során 19, 65–75 év közötti, a nyaki artéria (carotis) súlyos, 70-90%-os szűkületében (stenosis) szenvedő betegnek adtak naponta 50 ml koncentrált gránátalmalét. Egy év után képalkotó vizsgálattal ellenőrizték a nyaki erek állapotát, és azt találták, hogy a szűkület 35%-kal (!) csökkent, miközben a placebo csoport tagjainak állapota tovább romlott.

  Dr. Aviram azt is bebizonyította, hogy a gránátalma csökkenti a vér sűrűségét, ragadósságát és az öregedéssel együtt járó vérrögképzési hajlamot is, ami az embólia és a szívinfarktus veszélyét jelentősen megnöveli.


  Gránátalma a rákmegelőzésben

  A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében is. Egy kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

  A gránátalma az ellagsav (ellagénsav) legjobb természetes forrása, mely egy olyan fenol típusú komponens, ami antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik, gátolja a daganatos sejtek osztódását elsősorban emlőrák, bőrrák, prosztatarák és tüdőrák esetén. A gránátalmában az ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kötődik. A rákos sejtek körülbelül 15-ször annyi glükózt fogyasztanak el, mint más sejtek, így sokkal nagyobb adag ellagsavhoz jutnak.

  Az ellagsav háromféleképpen fejti ki hatását a rákkal szemben: megállítja a rákos sejtek osztódását, elpusztítja a rákos sejteket és gátolja azok kialakulását. Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője, jeles gyógynövényszakértő a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: "az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását". Yance szerint különösen a dohányzás okozta tüdőrák elleni hatása kiváló. Ez azt bizonyítja, hogy az ellagsav gátolja a rákos sejtek kialakulását.

  Ugyanezt láthatjuk Dr. Glen Halvorson kutatási eredményeiben is, mely egy másik elméletet állított fel, miszerint az ellagsav a rákkeltő anyagokhoz kapcsolódva megakadályozza, hogy azok a DNS-hez kötődjenek, és mutációval tumor keletkezzen.

  Az ellagsav elpusztítja a rákos sejteket: Az egészséges sejtek életciklusa kb.120 nap, majd az apoptózissal normálisan elhaló sejteket a szervezet új, egészséges sejtekkel pótolja. Ezzel szemben a rákos sejtek nem halnak el, hanem gyors osztódással szaporodnak. Laboratóriumi vizsgálatok során az ellagsav a rákos sejteknél úgy váltotta ki a normál sejthalált, hogy az egészséges sejteket nem károsította.

  Az ellagsav megállítja a rákos sejtek osztódását: A Hollings Rákkutató Intézetben (Dél-Karolina Orvosi Egyetem) végzett 9 évig tartó kísérletsorozatban méhnyakrákos betegek bevonásával kimutatták, hogy az ellagsav szerepe nemcsak a tumor növekedésének megállítása azáltal, hogy gátolja a rákos sejtek osztódását 48 órán belül, de természetes sejthalált (apoptozist) is képes indukálni a rákos sejtekben, méghozzá 72 órán belül. Ugyanezt figyelték meg mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, bőr-, vastagbél- és prosztatarákos sejtekben is.

  Jelenleg a rák kezelésében az ellagsavat általában nem önmagában, hanem más kezelési módokkal együtt alkalmazzák. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy magában a gránátalmában is találhatók olyan flavonoidok, melyek csökkentik a tumor környékén történő érképzést – az angiogenezist -, így hozzájárulnak a daganat csökkentéséhez.

  Tehát a gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét. Ez azért nagyon fontos, mert ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak előállítani.


  Egyéb jótékony hatásai

  Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is. Az elmúlt évben az amerikai Case Egyetem kísérletei mutatták ki elsőként a gránátalma-kivonat porckárosodást lassító képességét.

  Emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták. Tehát a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását.

  A kutatási eredmények szerint tehát a gránátalma a szuperélelmiszerek táborát képviseli, hiszen többek között szembeszáll a szervezet lappangó fertőzéseivel és visszafordítja az agyvérzéshez és a szívinfarktushoz vezető krónikus gyulladásokat.

  Egy másik kutatás igazolta, hogy valamennyi gyümölcs közt a gránátalma rendelkezik legkiválóbb gyulladásgátló tulajdonsággal is, amelyek számos betegség megelőzésében és terápiájában jelenthetnek segítséget.

  Indiában a nők régóta fogyasztják a gránátalma magjait, melyek bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket, C-, B5-vitamint és káliumot. A magok szabályozzák a hormonháztartást, gyulladás gátló és erősítő hatásúak.

  Tippek a vásárláshoz, tároláshoz és felhasználáshoz

  Gránátalma vásárlásakor kemény, fényes héjú gyümölcsöt válasszunk. Termése késő ősszel érik. Nyers fogyasztásra az édeskés típusok a legalkalmasabbak, legkellemesebbek. - ezek terméshéja általában világos, fehéres színű.

  Fogyasztható nyersen vagy levét kifacsarva, joghurtba, müzlibe szórva, de semmiképp se főzzük! Ezen kívül gyümölcsfagylaltok, szirupok, lekvárok és sűrítmények is készíthetők belőle, sőt bornak és ecetnek is kiválóan alkalmas.

  A gránátalmák bőrnemű héjuk miatt nagyon kevéssé érzékenyek, így a terméseket hosszú heteken át, fagymentes, de hideg helyen akár több hónapig is tárolhatóak, értékes tulajdonságaikat megtartva. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.


  Az alábbi videóban kaphatunk némi útmutatást a gránátalma szakszerű felbontásához:

  Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
  Olvasottság: 55641
  Küldés (6)add comment

  Tarsolyné Püski Zsuzsanna hozzászólása:

  70
  ...
  Gránát alma szuper gyümölcs , megtapasztaltuk Izraelben . kipréselt levét ittuk, Mindenkinek ajánlom . Áldott napot smilies/smiley.gif
  2010 november 21

  Pataki Bernadeth hozzászólása:

  214
  ...
  Nagyon tetszett a cikk. Elég rég tanultam már a gránátalma jótékony hatásairól, és óra utáni házi feladat volt megkóstolni, azóta a kedvenceim egyike!!!! Örülök, hogy pont itt olvashattam erről!!!! Nagyon jó volt a kis videó, mert azt viszont nem tudtam, hogyan kell rendesen felbontani...smilies/cheesy.gif
  2010 november 11

  Bere Dina hozzászólása:

  133
  ...
  Hat halljatok ,en is nagyon kivancsi voltam hogy milyen is ez a granat alma ,mert meg soha nem ettem , es ma megvettem ,most epp azt eszem,hat nagyon finom es folleg ha ennyi mindenre jo es aldasos a szervezetre ,megeri az biztos,nekem nem annyirra edes ,inkabb savanyubb,de szerencsem mert en szeretem a savanyu gyumolcsoket is.Lehet nincs annyirra megerve valyon?Nem tudom de szeretem!Nekem nehezen ment a pucolas ,itt a vidon olyan szepen megpucolja ,de nekem nem sikerult ilyen szepen (gyakorlas teszi a mestert)smilies/smiley.gifsmilies/wink.gifHat ha telleg van ilyen puculo majd engem is dobjatok meg egyell!smilies/tongue.gifsmilies/grin.gif
  2010 november 06

  Illés József hozzászólása:

  62
  ...
  Akkor tudom már mit fogok venni, ha legközelebb Izraelbe megyek... gránátalma pucolót mindenképpen be kell szereznem! smilies/cheesy.gif
  2010 november 05

  Swartz Miriam hozzászólása:

  194
  ...
  smilies/cheesy.gif NEKUNK VAN GRANAT ALMA PUCOLONKKK HAHAHAHHAHAH IZRAEL TALATA FOL ES ELSOK LETTUNKKK..... www.mshoham.com kulonben meg most is garant almikat csamcsogok mert nekunk sok van belolleeeeeeee
  2010 november 05

  Illés Viktória hozzászólása:

  65
  ...
  Nyamiiismilies/cheesy.gif
  Kicsi gyerekkorom óta kedvenc gyümölcsöm, mert nagyon finom és édes.
  De most már azt is tudom, hogy milyen áldás a szervezetünknek.
  Nagyon jó a kis videó, tényleg hatásos!-kipróbáltam.smilies/wink.gif
  2010 november 04

  Szólj hozzá Te is!
  Kérjük, hogy jelentkezz be, ha hozzá kívánsz szólni. Ha még nincs fiókod, akkor regisztrálj!

  busy
   

  Facebook