gototopgototop

Mennyeihír

 • сувениры оптом Киев
 • футболки оптом
 • посуда оптом
 • Ma 2021. október 24, vasárnap, Salamon napja van. Holnap Blanka és Bianka napja lesz.

  Blog

  Témák a keresztény élet mindennapi dolgairól

  30. Tiszteletadás a házasságban

  Szerkesztő: Illés József
  Illés József
  Illés József még nem írt magáról.
  A felhasználó nem elérhető.
  márc. 11 Témakör: Házasság

  30. HÁZASSÁG

  Tiszteletadás a házasságban


  Ki-ki azért úgy szeresse a feleségét, mint önmagát; az asszony pedig félje [tisztelje] a férjét. – Efézus 5,33

  A tisztelet általánosan a Teremtő illetve a teremtés előtt való meghajlásunk. Emberekre nézve az Istentől rendelt szerepek, hivatalok, hierarchiák tekintélyének elismerése. Elsősorban szellemi magatartás tehát, de a lelkünket, érzelmi világunkat is komolyan érinti. Az ember igazi valója a szelleme, van (örökkévaló) lelke és a földön hústestben él. A lélek kényes egyensúlyának összetevői az érzelem, az értelem és az akarat.

  Nemtől és kortól függetlenül, minden ember legalapvetőbb igénye a szeretet, az Istentől ráruházott méltóságának elismerése, az az, hogy tiszteletben részesüljön. A tiszteletadásban a másik személy teljes elfogadása jut kifejezésre. Életünk társát is tiszteletben kell részesítenünk. A tisztelet hiánya idővel kisebbrendűségi érzés kialakulásához vezethet a házastárs a gyerek esetében is. A tiszteletadás azt jelenti, hogy becsüljük, fölnézünk a másikra, dicsérettel, csodálattal illetjük, mert a Krisztust látjuk benne. Úgy lesz mindinkább Istennek és neked is tetsző a házastársad, ha ez a mindennapi életnek is állandó eleme. A következőkben nézzük meg a Biblia tükrében, hogy milyen összefüggés fedezhető fel a tisztelet (elismerés, elismertség) és a boldogság között.

  Isten úgy rendelte, hogy a házaspárok tiszteljék, és nagyra értékeljék egymást. A férj önértékelését nagyban meghatározza a feleségének az irányában tanúsított tisztelete. A feleség úgy adhatja meg a tiszteletet a férjének, ha elfogadja őt olyannak amilyen, dicséri férfias tulajdonságait, és isteni elhívása szerint engedelmeskedik a tekintélyének.

  Néhány, a mindennapokkal kapcsolatban felmerülő kérdés: hogyan fogadod a párodat a hazatérésekor? Ragyogsz, hogy újra láthatod, vagy közönyösen, lekezelően bánsz vele? Általában bátorítod őt, vagy folyton elégedetlenkedsz valamiért? Ezek fontos kérdések, hisz a hozzáállásoddal – akkor is, ha nem tudatos – építesz, vagy rombolsz. Ha a család nem veszi körül tisztelettel a családfőt, az idővel erejét fogja veszteni. Szerencsére nem mindig tragikus ennek a kimenetele, de gyakran jelentkezik pszichoszomatikus betegségek formájában.

  Kategóriák: elfogadás, méltóság, tisztelet
  Olvasottság: 3290
  Értékeld a bejegyzést
  1 szavazat

  Hozzászólás

  Facebook