gototopgototop

Mennyeihír

 • сувениры оптом Киев
 • футболки оптом
 • посуда оптом
 • Ma 2019. november 19, kedd, Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.

  Blog

  Témák a keresztény élet mindennapi dolgairól

  38. Becsüld az értékét

  Szerkesztő: Illés József
  Illés József
  Illés József még nem írt magáról.
  A felhasználó nem elérhető.
  máj. 19 Témakör: Házasság

  38. HÁZASSÁG

  Becsüld az értékét


  Az ember legnagyobb kincse a felesége, Ő egy ajándék az Úrtól. – Példabeszédek 18,22 (Teljes Angol fordítás)

  Még nem válaszoltuk meg ezt a kérdést: a te társad az Úr­tól való ajándék-e? A fenti – Teljes Angol verzióból származó – igevers is alátámasztja, hogy a feleség ajándék az Úrtól! Dicső­ség Istennek! A Példabeszédek 31. a derék asszonyról szól, aki értékesebb a drágagyöngyöknél. Ez egy költői kifejezése a megtisztelésnek.

  Hogyan tiszteled meg Istent és azo­kat, akikről az Úr azt mondja neked, hogy becsüld meg őket? Egyik definíció azt mond­ja: nagyra értékeled. Nagy értéket tu­lajdonítasz neki. Egy másik értelmezés szerint: becsülöd az értékét, megbecsülöd, sokra be­csülöd. Úgy bánsz vele, mint aki nagyon fontos neked.

  Tanít-e minket a Biblia arra, hogy tiszteljük a hitvesünket? Mondja-e a férjeknek, hogy becsüljék a feleségüket? (1Pét. 3.) Inti-e a feleségeket Isten Igéje, hogy értékeljék nagyra a férjüket? (Ef. 5.) A tiszteletadás nem javaslat, hanem paran­csolat. Felhívás arra, hogy folyamatosan azt tedd!

  Férjek, mit kell tennetek a feleségetekkel? Minden nap, minden éjjel respektálnunk kell őket. Úgy kell velük bán­nunk, mint fontos, becses, értékes személyekkel: kik ők, mik ők, mit tudnak, mit mondanak, mit tesznek… Úgy kell velük bánnunk, hogy annak, amit tesznek, nagy súlyt, fontosságot, értéket tulajdonítsunk.

  Feleségek, mi a helyzet a férjetekkel? Ugyanezt parancsolja nektek az Ige, nemde?  Növekednünk kell, sokunknak nagyon sokat kell ebben növekednünk. Hiszen sokszor halljuk az em­bereket helytelenül megnyilvánulni: ‘Áh, én nem tudok tisztel­ni egy olyan férfit, aki úgy viselkedik, mint ő’. ‘Nem tudom ezt az asszonyt tisztelni, amíg így viselkedik. Bocsáttassék meg nekem, de nem tudom megtenni.’ Súlyos hiba így szólni, mert igen rossz magot vetnek ilyenkor.

  Ezzel valójában azt mondják, hogy ha a párjuk másképpen viselkedne, akkor megtisztelnék és engedelmeskednének Is­tennek, illetve megtisztelnék a ház fejét is. De az Ige soha nem tett ilyen kivételt. Úgy véled, hogy Isten ezt így gondolta, csak nem volt ideje beleírni az Igébe, hogy ha valaki nem viselkedik he­lyesen, akkor azt nem kell megtisztelni. A Gyülekezetben is a tisz­telet hiánya okozza a legnagyobb veszteségeket. Vélhetően ez az egyik olyan terület a házasok életében, ami Istennek nincs a tet­szésére – ez a megbecsülés, a tiszteletadás fon­tosságának a hiánya.

  Kategóriák: tisztel, becsül, értékel
  Olvasottság: 1198
  Értékeld a bejegyzést
  0 szavazat

  Hozzászólás

  Facebook