gototopgototop

Mennyeihír

 • сувениры оптом Киев
 • футболки оптом
 • посуда оптом
 • Ma 2018. április 24, kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

  Blog

  Témák a keresztény élet mindennapi dolgairól

  47. Hogyan mondod?

  Szerkesztő: Bor Ferenc
  Bor Ferenc
  Bor Ferenc még nem írt magáról.
  A felhasználó nem elérhető.
  okt. 26 Témakör: Házasság

  HÁZASSÁG 47.

  Hogyan mondod?


  Mint az aranyalmák ezüsttányérokon, éppen olyan a szó, amit jókor mondanak. – Példabeszédek 25,11 (Szent István Társulat kiadása)

  A következő példát egy lelkipásztor írta le: „Egy autószerelő műhelyben volt dolgom, ahol éppen bolondok háza volt! Az al­kalmazottak fáradtak voltak, forróság volt, és mindenki kia­bált velük, az autóját követelte. Végül találtam egy embert és rá­néztem, a kitűzőjén elolvastam a nevét, s azt mondtam neki: Smith úr, látom, hogy nagyon elfoglalt! Megállt és rám nézett, egyenesen a szemembe. Tudatosult bennem, hogy al­kalmasint jó ideje nem szólították meg a nevén.

  (Nagyon sokan voltak az ügyfelek, és úgy bántak az alkal­mazottakkal, mintha másodosztályú állampolgárok lennének, akik csakis azért vannak, hogy kiszolgálják az ügyfeleket. Ez a hozzáállás senkire sem hat jól! Akárhány igeverset idézel, akármennyit imádkozol nyelveken, ha valaki így bánik veled, az nem emel fel. De legalábbis ilyenkor sok mindent le kell győznöd magadban. Különösen az érzelmeket. Nem csupán ar­ról van szó, hogy mit mondasz, hanem ami igazán számít az az, hogy milyen indítékkal, hogyan szólsz. A beszédstílusod el­árulja, hogy tiszteletet vagy megvetést fejezel ki.)

  Abbahagyta, amit éppen tett, majd megkérdezte, miben se­gíthet. Miután láttam, hogy igen elfoglalt, afelől tudakozód­tam, hogy később jöjjek-e vissza? Odament a kocsimhoz. Ki­húzta magát, és méltóságteljesen lépkedett. Valami előhozta belőle ezt a méltóságot, mert előtte még károm­kodott, és do­bálta a szerszámokat. A megtisztelő szavak hatá­sára a jó tulaj­donsága jött felszínre.

  A rosszat ne a rosszal győzd le! Hanem a jóval győzd le a rosszat! (Róm. 12,21) Mert a rossz csak gonosz dolgokat vált ki a másikból. A jó meg a jót hívja elő. Ezért van az, hogy a vesze­kedés során egyre csúnyább dolgok kerülnek elő, egyre mé­lyebben ásunk le a múltba, régi sérelmekért, a másik meg rá­kontráz, aztán így árad aztán szét a kárhoztatás, az ellentétek ereje, a gyűlölet.

  Amikor valaki megszégyeníti, megalázza a másikat, az ör­dögi dolog! A szellemi ember uralkodik magán! Uralkodik a haragján, az érzelmein. Így imádkozik: „Uram, mutasd meg, mit szóljak, te add a szavakat a számba!” Ha pedig nem tudod, mit mondj, akkor maradj csöndben egy darabig. Általános ér­vényű bölcs tanács: ha jót nem tudsz valakiről mondani, ros­szat ne szóljál róla!”

  Kategóriák: beszédstílus, tulajdonság, szavak
  Olvasottság: 1275
  Értékeld a bejegyzést
  1 szavazat

  Hozzászólás

  Facebook