gototopgototop

Mennyeihír

 • сувениры оптом Киев
 • футболки оптом
 • посуда оптом
 • Ma 2020. február 29, szombat, napja van. Holnap Albin napja lesz.

  Blog

  Témák a keresztény élet mindennapi dolgairól

  A házasság kapcsán

  Szerkesztő: Illés József
  Illés József
  Illés József még nem írt magáról.
  A felhasználó nem elérhető.
  júl. 30 Témakör: Házasság

  A HÁZASSÁG KAPCSÁN

  FIGYELEM! BEJELENTKEZVE TÖBB OLVASNIVALÓHOZ JUTHATSZ HOZZÁ, MINT ANÉLKÜL!

    

  Az előző részhez kapcsolódva újfent az ismeret fontossága kerül fókuszba. Isten — az eledelhez hasonlóan — a házasságot is élvezetre teremtette azon hívők számára, akik megismerték az igazságot! Tehát összegezve, hit nélkül és az igazság ismerete nélkül nem élvezhető a házasság. Az igazság pedig nem más, mint Isten Igéje, amely a Bibliában tanulmányozható.

   

  Akik tiltják a házasságot, sürgetik az eledelektől való tartózkodást, melyeket [a házasságot és az eledeleket] Isten teremtett hálaadással való élvezésre a hívőknek és azoknak, akik megismerték az igazságot.” — 1Timótheus 4,3

  A házasság témát nagyon kevéssé feszegetik keresztény körökben; tartalmas, kimerítő tanítások keretében — amelyek még biblikusak is — pedig szinte sehol nem találkozni vele. Messze nem kimerítő tanulmány ez a témáról, de talán felvonultat néhány ‘ütős alapigazságot’, amin érdemes elgondolkodni.

  A fenti Igénk éppen ilyen, ‘nem annyira szokványos’ megközelítés, de egy megdöbbentő és szintén nem annyira átgondolt igazságot takar. Szóval a gondolat, amit ez rejt, így hangzik: a házasságot Isten teremtette élvezetre azoknak, akik hívők, és akik megismerték az igazságot!

  Az első, ami nyilvánvalóan látszik, az, hogy a házasságot Isten teremtette. Amit Isten megteremt, ahhoz pedig határozott elképzelése is van, hogy hogyan tovább: hogyan kell használni, élni vele, stb. A második pedig az, hogy csak a hívők, és a hívők között is kizárólag azok fogják hosszabb távon élvezni, akik az igazságot is ismerik hozzá!

  Ebből az következik, hogy hit nélkül és az igazság ismerete nélkül nem élvezhető a házasság. Továbbá azt is láthatjuk ebből az idézetből, hogy zsörtölődéssel, és háborgással sem élvezhető, mert az Ige azt mondja, hogy hálaadással élvezhető!

  Vannak, akik komoly hangsúlyt fektetnek a párválasztásra, az összeházasodásra, és aztán nem építik a házasságukat. De ez olyan, mintha az ember komoly hangsúlyt fektetne az autó kiválasztására, elindítására, de szinte semennyit a vezetésre. Ilyen esetekben kötnek ki az árokban, illetve házasságról lévén szó, a válóperes ügyvédnél.

  Az átgondolt párválasztás, az esküvőn történő fogadkozás nem helyettesíti az igazságban és hitben járást, aminek az után kell következnie! A lángoló szerelem, a szexuális vonzalom nem helyettesítheti az igazság ismeretét, a hálaadásban, szeretetben és hitben járást, aminek végig meg kell maradnia.

  Végül pedig a szerelmünk tárgya, a társunk vagy párunk sem helyettesítheti Isten társaságát! Amikor Isten a házasságot létrehozta, nem azt tervezte, hogy az ember az esküvője után majd szakít Vele, hanem beletervezte önmagát is a frigybe. (Préd. 4,12)

  Vannak, akik nagy reményekkel mennek bele a házasságba, mert saját kívánságaik beteljesedését látják benne. Ez azonban nem az igazság oldaláról való megközelítése a kapcsolatnak, s ezért, ha nem változtatnak ezen a hozzáálláson, akkor hamar élvezhetetlenné válik az egész házassági szövetség.

  Hangsúlyozandó: azok fogják élvezni a házasságukat — beleértve az együtt végzett munka örömét, az elért eredményeket, az együtt átélt szeretkezést —, akik az igazság ismeretével, hittel, hálaadással; és természetesen a szeretet örök törvényének betöltésével járnak a házasságukban. S akik nem így teszik, nem fogják azt tartósan élvezni.

  Az igazságnak a megismeréséhez (amely nélkül nem élvezhető a házasság) az szükségeltetik, hogy megmaradjunk Jézus beszédeiben, és ilyen módon az Ő tanítványaivá váljunk. Nem elég tehát hinni Jézusban és befogadni a szívünkbe, meg is kell maradni az Ő beszédeiben ahhoz, hogy az igazság megismerésére eljussunk! (Ján. 8,31-32)

  A ‘házasság menühöz’ két fő részére szükséges néhány hozzávaló — Bozsogi Tibor tollából — a következő linken található: www.bekevar.fw.hu/gondolatahazassagrol.htm

  Kategóriák: házasság, eledel, igazság ismerete, hálaadás
  Olvasottság: 1705
  Értékeld a bejegyzést
  0 szavazat

  Hozzászólás

  Facebook