gototopgototop

Mennyeihír

 • сувениры оптом Киев
 • футболки оптом
 • посуда оптом
 • Ma 2022. július 2, szombat, Ottó napja van. Holnap Kornél és Soma napja lesz.

  Blog

  Témák a keresztény élet mindennapi dolgairól

  A bükkszentkereszti füvesember Szabó György...

  Szerkesztő: Illés Viktória
  Illés Viktória
  Illés Viktória még nem írt magáról.
  A felhasználó nem elérhető.
  aug. 18 Témakör: Életmód

  A füvesember - mintha egy hollywoodi film címe lenne - Szabó György. Nagymamájának köszönheti, hogy több mint fél évezredes tudást birtokol.

  Fiatalon szerezte tudását, és ennek köszönhetően jelenleg kétszázötven féle gyógynövényt ismer (a gyógyszerkönyvben hetvenhárom szerepel). Rengetegen keresik fel kisebb nagyobb problémáikkal és betegségek nagy részére biztosan tud javasolni gyógyírt. A mai napig járja az erdőt...

   

  Gyógyít, teát kever a bükkszentkereszti füvesember

  Gyerekként imádta a természetet, később kuruzslónak hívták, ma elismert gyógynövényszakértő a 80 éves bükkszentkereszti Szabó György. Teáját gyógyhatású készítményként tartják számon. Füvesembernek nevezik, de ő ezt nem bánja. A füvek, fák és virágok a testvérei. Mindent tud róluk, az élete is róluk szól.

  Hetvenöt évvel ezelőtt egy miskolci kisfiú kilépett a házkapun. Balra volt a város, jobbra az erdő. Ő gondolkodás nélkül az erdő felé vette az útját. Higgyék el, így is elkezdődhet egy életpálya. Szabó György, a ma 80 éves bükkszentkereszti füvesember akkor jegyezte el magát a természettel. S ma is vele él, békés, egészséges házasságban.

  Nézem Gyuri bácsit. Szép öregember. Ott térdel a sötétsárga körömvirágok és a kék levendulák között, mellette csuhé szatyra. Mintha a földből nőtt volna ki. Testvére a vad füveknek és virágoknak, amelyeket ő telepített a hegy oldalában nyújtózó bemutatókertbe. Az idős ember fél évezredes tudást őriz. A "füves" család szellemi kincsét a nagyanyja hagyta Szabó Györgyre.

  - Hat éves voltam, amikor a nagymamám beköltözött hozzánk Miskolcra Sajókazincról. S bár hatan voltunk testvérek, engem szemelt ki, hogy folytassam az ősök mesterségét. A nagyanyám javasasszony volt. Elállította a sebek vérzését, pirosló hunyorral gyógyította a pestises sertést, farkasalma főzettel mosta ki a ló sebesült lábát, embereket is gyógyított, szappanos vöröshagyma-tésztával tapasztotta be a kelést. Szóval nagyanyám elkísért az erdőbe és megmutatta a gyógynövényeket. Elmondta, melyik mire jó, hogy csak ollóval vagy késsel szabad leszedni őket. És hagyni kell a gyökerükből is, a magjukból is, hogy a következő évben ugyanott meg lehessen találni őket.

  - Hány év alatt lehet megtanulni mindezt?

  - Tizennégy éves koromra nagyanyám befejezte a tanításomat. Ugyanis meghalt... Aztán jött a háború. A füvesemberekre különben is rossz idők jártak akkoriban. A múlt rendszerben nem volt szabad kérkedni ezzel a tudománnyal. Rásütötték az emberre, hogy kuruzsló. Csak a családtagoknak segítettem. Csokorban lógtak a házunkban a szárított növények. És persze azért szakmát is tanultam, kereskedő lettem, a szövetkezeti kereskedelemből mentem nyugdíjba, áruforgalmi vezető voltam. Azután költöztünk ki Bükkszentkeresztre a feleségemmel, 1969-ben. Ez az egyetlen szubalpesi település az országban, híre van jó levegőjének. Itt aztán újra visszataláltam a természetbe. Közben nem mulasztottam el, hogy a lányomat megtanítsam mindarra, amire engem a nagyanyám tanított. Már majdnem mindent tud. Az ő lányai közül csak a kisebbik érdeklődik a gyógynövények iránt. Sajnos, a feleségem már nincs velem, tizenöt éve, hogy meghalt.

  A bükkszentkereszti "teaház" - Gyuri bácsi boltja, szárítója, raktára - udvarán zöld cserépbögrékből kortyolgatjuk a többfajta fűből főzött teát. A felgomolygó gőz olyan illatot áraszt, mint nyári zápor után a rétek.

  - Mindennap teázom - mondja a füvesember. - Van állandó italom, az aranyvesszőfűből, galagonya virágos hajtásából, orbáncfűből és kisvirágú füzikéből összeállított tea, de váltogatom a keverékeket.

  - Ettől ilyen fiatalos?

  - Biztosan. Persze a gének is közrejátszhatnak. Húst alig eszem, akkor is csak csirkét, gyógynövényekből készítek salátát, tudja-e, hogy a ruccola nem más, mint kányazsázsa? Vörösborból két-három decit iszom meg egy hét alatt. Este kilenckor ágyban vagyok és már reggel ötkor felkelek.

  Gyuri bácsit rengetegen keresik. Betegek, jó tanácsra várók. Ma már senki se meri rámondani, hogy kuruzsló. Györgytea nevű, cukorbetegeknek ajánlott teakeverékét - amely újabban a Diabess nevet kapta - a Semmelweis Egyetemen tesztelték és az Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvezte, mint gyógyhatású terméket. Néhány orvos féltékenykedve tekint az erdőt járó emberre, aki a betegségek nyolcvan százalékára biztosan tud valami gyógyírt adni, de békén hagyják. Tudomásul veszik, hogy a farkasalma levél, a cickafark, az útifű,a pemetefű, a meggylevél, a diólevél, a fehér fagyöngy, az aranyvesszőfű és bódító illatú társaik úgy viselkednek, mint a mellékhatás nélküli emberbarát gyógyszerek. Van, aki már tanulni is akar Gyuri bácsitól, többször hívták előadónak Miskolc egészségügyi intézményeibe.

  - Magyarországon háromszázötven féle gyógynövény van, ebből hetvenhárom szerepel a gyógyszerkönyvben. Én magam kétszázötven félét ismerek. Olyat is, amiről sokan nem tudnak. Ilyen például a szúrós kígyószisz, ami fertőtlenítő és görcsoldó, vagy ott van a gilisztaűző varádics, a kis téli zöld, vagy a galaj, ami úton-útfélen megterem, mégis külföldről hozzák Magyarországra és macskakaromként emlegetik.

  A bükkszentkereszti füvesember nem dicsekvő fajta. Valahogyan mégis el kell mondania, hogy az idén nyáron már másodszor rendezték meg falujában az Országos Gyógynövény Napot, 2500 vendég tolongott az 1300 lélekszámú kicsi településen. S az, aki korábban titkokban gyűjtött és gyógyított, most kft. keretében gyűjteti, szárítja, kezeli és értékesíti a természet kincseit és országos egyesületet hozott létre betegek, orvosok, egészségügyi dolgozók részvételével. Szerény boltocskában száz féle egyedi teát és keveréket árulnak.

  Ám mindez nem azt jelenti, hogy Gyuri bácsi most már behúz egy széket egy árnyas fa alá és egész nap csak pihenget. Továbbra is járja az erdőt elmaradhatatlan szatyrával. Különös dolgokat látott a napokban a fák között.

  - Kemény tél lesz. Vagy nagyon nagy hideg, vagy nagyon sok hó lep meg bennünket. Ezt onnan tudom, hogy az átlagosnál több a toboz, rengeteg a mag. A természet gondoskodni akar az eltartottjairól... És a betegeiről. A közelmúltban sok embert elkapott a hasmenéssel járó vírusos betegség. Ebben az időben rengeteg lósóska termett. Ez a gyógyszere ennek a bajnak...

  Hallgatom a füvesembert. Minden nap beszél ezekről a dolgokról. Mindenkinek, aki kíváncsi rá. Jótanácsot ad epebajra, magas vérnyomásra, nyugtalanságra, gyomorpanaszra. A jótanácsért sose kér honoráriumot.

  - Amit tudok, az a nép tudása. Én csak a hordozója vagyok - mondja és megcirógat egy ezerjófüvet.

   

  forrás: nepszava.hu

  Kategóriák: gyógynövények, tea
  Olvasottság: 4051
  Értékeld a bejegyzést
  2 szavazat

  Hozzászólás

  Facebook