gototopgototop

Mennyeihír

 • сувениры оптом Киев
 • футболки оптом
 • посуда оптом
 • Ma 2022. július 2, szombat, Ottó napja van. Holnap Kornél és Soma napja lesz.

  Blog

  Témák a keresztény élet mindennapi dolgairól

  Egyszerű, alapozó légzéstechnikák

  Szerkesztő: Illés Viktória
  Illés Viktória
  Illés Viktória még nem írt magáról.
  A felhasználó nem elérhető.
  jún. 04 Témakör: Életmód

  Az ember élete egy lélegzetvétellel kezdődik, és egy mély kilégzéssel ér véget. A kettő között lélegzetvételek milliói állnak, melyek különböző módon befolyásolják életünket. A lélegzettel kapcsolódunk a külvilághoz, s a külvilágot a lélegzet által vagyunk képesek befogadni.

  A légzés egy fajta kommunikáció, többnyire tudattalanul működő rendszer. A lélegzet befolyással van az összes testünkben zajló folyamatra. Ha valamit meg akarunk változtatni az életünkben, akkor a legmélyebb és talán legfontosabb pontnál kell kezdenünk ... a LÉGZÉSnél.

  legzes_anyagcsere.jpg

  Tudtad-e, hogy…

  • a gyógyászatban az oxigéné a legfontosabb szerep?..
  • egy mély, hosszú lélegzetvétellel 6x, 10x annyi levegőhöz jutunk, mint a tudattalanul működő felületes légzéssel?
  • agyunk a belélegzett oxigén 80%át felhasználja?
  • nyirokrendszerünk tisztító folyamatait tudatos és helyes légzéssel a 10-szeresére gyorsíthatjuk?
  • a test legnagyobb izma a rekeszizom?
  • a kb. 750 millió tüdőhólyagocskából átlagosan csak minden huszadikat használjuk?
  • a test salakanyagainak 70%-a a kilégzéssel távozik? (!!!!!), további 20%-ot választ ki a bőr s csupán 10%-ot az emésztőrendszer.

  A lélegzet hatalmas energiák felszabadítására képes és egyaránt hatással van a testi és lelki folyamatokra, az egész-ségre.

  A TUDATOS, helyes LÉGZÉSsel átalakíthatjuk életünket: hangulatainkat, érzéseinket, gondolkodási mintáinkat. A szabad, mély légzés megújítja energiáinkat, s a megnövekedett belső erő olyan eszközzé válik, melynek segítségével túlléphetünk saját határainkon. Mindannyiunknak megvan a saját légzési ritmusunk, mely hűen tükrözi testi, lelki hogylétünket. Minden hangulatunk, hatással van a testünkben zajló folyamatokra, egészséges működésére. A negatívnak titulált érzelmek, mint a harag, a félelem, az agresszió, vagy a stressz( ami nem más, mint a külvilág ingereire adott tudati reakció), és a pozitív érzelmek, mint az öröm, elégedettség, szeretet, harmónia testi folyamatok láncreakcióit indítják el.

  Mindenkor kezünkben van egy harmonizáló, és kiegyensúlyozó eszköz, a TUDATOS LÉGZÉS, mely testünk megtisztításának a leghatékonyabb eszköze.

  legzes_salakanyag.jpgA testi egészség alapja a jól működő, egészséges vér-és nyirokkeringés. A vérkeringés minden sejtünket éltető tápanyaggal, és oxigénnel látja el. A nyirokrendszer segítségére van a védekezési rendszernek a fertőzések elleni küzdelemben, egyfajta szűrőrendszer. A vérkeringéssel ellentétben nem egy „pumpa” tartja mozgásban, hanem a légzés, és az izomtevékenység.

  „Korunk embere” vajmi kevés időt fordít önmagára, így a helyes táplálkozásra, testmozgásra, és a tudatos mély légzésre. Így a fizikai testben felhalmozódnak a méreganyagok, melyek betegségek formájában hívják fel a figyelmet az életmódváltásra, s a tudatos választásokra. Ha az egészséget választjuk, legelső teendő; kezdjünk el tudatosan lélegezni! Nem lehet kifogás, hogy drága, hogy nincs hol. Igazán semmibe sem kerül!. Testünk teljes anyagcseréjét harmonizálja, ha naponta 10-20 percet szánunk a mély, hasi légzésre. Legyünk önmagunk tanítói és teremtsünk időt a rendszeres "edzésre"!

  A recept: … szánd el magad … fogalmazz meg egy célt, ... és gyakorolj kitartóan!


  „A lélegzet testünk legfőbb gyógyítója. Minden egyébnél hatásosabban gyógyít. Lélegezni oly egyszerű, oly nyilvánvaló, hogy nem is akad senki, aki tudatában lenne mérhetetlen hatalmának.” (Leonard Orr/Konrad Halbig)

  Gyakorlati tanácsok:

  • válassz egy nyugodt, csendes helyet!
  • a gyakorlást legalább 2 órával az étkezés után kezdd meg!
  • biztosítsd a szabad áramlást, legjobb, ha laza ruházatban gyakorolsz.
  • lehetőség szerint reggel és este gyakorolj, mintegy megnyitva, és lezárva a napodat.
  • légy könnyed, és türelmes önmagaddal!
  • ne görcsös akarásból szülessen a szándékod, hanem örömforrássá váljon!
  • kényelmes ülő, fekvő, vagy álló pózban egyaránt gyakorolhatsz.
  • folyamatosan figyeld tested reakcióit, minden izomfeszültség , vagy görcs akadályozza a szabad légzést.

  Orron, vagy szájon át?

  A legjobb, legtermészetesebb az orron át történő lélegzés. Az így történő mély be-és kilégzés állandóan magas szinten tartja a test teljes energiaháztartását. A csak szájon át történő lélegzés ezzel szemben folyamatosan alacsony szintre szorítja a test energiáját, csökkentve az összteljesítményt, és a gondolkodási képességet (vannak azonban olyan speciális terápiás jellegű technikák, mint pl. a holotrop vagy transzlégzés, melyeknél átmenetileg pont ez a cél).

  Ha orron át lélegzünk be és szájon át ki, úgy testünk több energiát tart meg,mint amannyit lead. Az energiaszint ilyenkor gyorsan növekszik. Ha … orron át történik a tudatos be-és kilégzés, úgy folyamatosan szinten tartjuk az energiát.

  legzes_meditacio.jpg

  Egyszerű, alapozó légzéstechnikák 1.:

  "HAAAAAA" légzés: Az alapos és mély légzés alapfeltétele a megfelelő kilégzés. Lazán, kényelmesen ülj, vagy feküdj, arcizmaidat lazítsd el. Egytudatos, alig hallható „haaaaa…” kíséretében lélegezz ki minden levegőt a tüdődből, szád legyen kissé nyitva,a „haaa...” hangozzék lágyan és tisztán. Majd nyugodtan erőlködés nélkül lélegezz be orron át. Ismételd mindaddig, amíg nyugalom árad szét a testedben.

  Hatás: A gyakorlat segít a tüdő méregtelenítésében, megnyugtatja a szívet és a légzőszerveket. A mindennapok idegi feszültsége közepette is segít megtalálni a belső középpontunkat.


  forrás: www.antalvali.com

  Kategóriák: nyirokrendszer, anyagcsere, légzés, oxigén
  Olvasottság: 2632
  Értékeld a bejegyzést
  9 szavazat

  Hozzászólás

  Facebook