gototopgototop

Mennyeihír

 • сувениры оптом Киев
 • футболки оптом
 • посуда оптом
 • Ma 2021. április 15, csütörtök, Anasztázia és Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.

  Blog

  Témák a keresztény élet mindennapi dolgairól

  Jegyesség

  Szerkesztő: Illés József
  Illés József
  Illés József még nem írt magáról.
  A felhasználó nem elérhető.
  jan. 17 Témakör: Házasság

  PÁRKAPCSOLAT 21.

  Jegyesség


  Hisz eljegyeztelek titeket egy férfiúnak, hogy mint szeplőtlen szüzet állítsalak a Krisztus elé. – 2Korinthus 11,2

  Jer, megmutatom néked a menyasszonyt [Gyülekezet tagjait], a Bárány [Jézus] feleségét. – Jelenések 21,9

  Örüljünk és örvendezzünk, és adjunk dicsőséget néki, mert eljött a Bárány [Jézus] menyegzője, és az Ő felesége [Gyülekezet] elkészítette magát. – Jelenések 19,7

  Ha ma egy férfi feleségül kíván venni egy lányt, akkor elsőként megkéri a kezét, másodjára apai áldást kérhet, mint hajdanán. Ezután emlékeztetőül jegygyűrűt húz a menyasszonya ujjára. Jézus idejében ez kissé bonyolultabban zajlott. Az apai áldás elnyerésén túl a vőlegénynek ki kellett alkudnia egy árat a leendő apósával. Ez volt a mohar. Ezt az árat a vőlegény tisztelete jeléül fizette az ara családjának, hogy feleségül veheti mátkáját.

  Miután megegyeztek az árban, a jegyespár egy borral töltött pohárból ivott, amellyel megpecsételték a házassági szövetségüket. Áldást mondtak felettük, és ettől kezdve a menyasszonyt szellemi értelemben már a vőlegény feleségének tekintették. Az ilyen jegyességnek már kötelező érvényt tulajdonítottak, és hűtlenség esetén válólevelet kellett adni. De a menyasszony tulajdonképpen csak az esküvő napján, a házassági szövetség megkötésekor vált feleséggé. Ezek alapján már érthetővé válik Mária és József kapcsolata is.

  A Biblia gyakran használ földi képet a mennyei kép ábrázolására: Jézust vőlegénynek nevezi, a Gyülekezetbe tömörült híveket pedig menyasszonynak. Közeleg az idő, hogy Jézus újra visszatérjen az Egyházáért. Krisztus két évezrede már eljött vőlegényként szeretett menyasszonyáért, értünk. Kialkudta az árat az Atyával, és az utolsó vacsorán ivott a borral telt pohárból a tanítványaival együtt. Ezzel az eljegyzés megpecsételődött. Az ár igen-igen magas volt – Jézus élete! (Márk 10,45) Ha elfogadtad Jézust és üdvösséged van, akkor már nem a magad ura vagy. Áron vétettél meg, és a Krisztus jegyese lettél! (1Kor. 6,19-20)

  Kategóriák: jegyespár, jegygyűrű, jegyesség
  Olvasottság: 1459
  Értékeld a bejegyzést
  0 szavazat

  Hozzászólás

  Facebook