gototopgototop

Mennyeihír

 • сувениры оптом Киев
 • футболки оптом
 • посуда оптом
 • Ma 2021. április 21, szerda, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

  Blog

  Témák a keresztény élet mindennapi dolgairól

  A férjek teendői

  Szerkesztő: Illés József
  Illés József
  Illés József még nem írt magáról.
  A felhasználó nem elérhető.
  márc. 06 Témakör: Házasság

  HÁZASSÁG 6.

  A férjek teendői


  A férfiak hasonlóképpen, megértően éljenek együtt feleségükkel, az asszonyi nemmel, mint gyöngébb edénnyel, megadván nékik a tiszteletet… – 1Péter 3,7

  Pál az előző részben azt mondja a férjeknek, hogy szeressék a feleségüket. Nos, nyilvánvalóan létezik köztük egyfajta természetes szeretet egymás iránt, hiszen különben nem házasodtak volna össze. De Pál itt nem a természetes szeretetről beszél, mert azt mondja: „…miképpen a Krisztus is szerette az egyházat” (Ef. 5,25). Ez túlmutat a természetes szereteten. Ez messze fölülmúlja az emberi szeretetet.

  Krisztus az Egyházat istenifajta szeretettel szerette. Az istenifajta szeretet munkált benne. Ezt az Efézusiaknak írt levelet nem lehet az elveszettekre vonatkoztatni. Egy üdvösség nélküli ember nem tudja úgy szeretni a feleségét, mint ahogy a Krisztus szerette az Egyházat, mivel nincs meg a belső emberében ez a fajta (agapé) szeretet. A felesége iránt természetes, emberi szeretetet táplál, nem az istenifajta szeretettel szereti.

  Az Efézusiakhoz írt levélben Pál keresztényekhez szól, ahol a férj is, és a feleség is keresztény. A keresztény férjeknek megvan a lehetőségük olyan módon szeretni a feleségüket, ahogyan az elveszett férjek nem tudják, mert Isten szeretete – az istenifajta szeretet – kitöltetett a szívükbe a Szent Szellem által.

  A természetes emberi szeretet önző. És, noha keresztény lévén Isten szeretete ott van a szívedben, attól még lehetsz önző. Ha többet jársz a természeti (testi) síkon, mint a szellemi síkon, akkor a szereteted önző lesz. Így elsősorban a saját érdekeidet fogod a szemed előtt tartani! De az istenifajta (agapé) szeretet önzetlen!

  Isten a házasságról alkotott ideálját az Efézus 5-ben mutatja meg. Bárhogy is állsz, csak azt kell tenned, hogy megállapodsz, és elkezded a házasságodat felépíteni Isten elképzelése mentén. Egy jó házasság sem csak úgy magától lesz jó. Dolgoznod kell rajta ugyanúgy, mint bármi máson. A siker nem automatikusan jön. Neked is kell érte tenned valamit. A férj részéről többek között tisztelet, hűség, jóakarat, bizalom, mély megértés szükségeltetik a feleség iránt.

  Kategóriák: férj, szeretet, istenifajta
  Olvasottság: 1402
  Értékeld a bejegyzést
  4 szavazat

  Hozzászólás

  Facebook